LOVLIG FRÅNVARO AV HÄLSOSKÄL

Premiär: 22.10.2022
Turnerar i högstadier: 24.10.2022-25.2.2023

Unga Scenkompaniet fyller 10 år och satsar stort på en nyskriven pjäs riktad till högstadier. Material till pjäsen har delvis inspirerats av bidrag som inkom i texttävlingen UNG 2021, men vi kommer också att basera manuset på efterforskning och intervjuer med ungdomar i åldern 13-16 år. Ungdomar kommer också att följa oss under hela skapandeprocessen för att agera provpublik och ge feedback.

Pjäsen lyfter upp hur högstadieelever upplever sin tillvaro just nu, under en pågående pandemi, i en klimatkrisdrabbad värld, där vuxna – trots sina försök – aldrig kan förstå eller få reda på allt som pågår. Det gäller bara att uthärda och försöka navigera rätt, göra rätt, hitta sig själv; följa sina drömmar.

Manus, koncept och regi: ALEXANDRA MANGS OCH ANNIKA ÅMAN

Fem skådespelare i olika åldrar står på scenen. Till föreställningen hör också ett pedagogiskt material. Vi ordnar även en pedagogisk träff på hösten, håll utkik efter mer info!

BOKA TILL ER SKOLA NU GENOM ATT MEJLA OSS PÅ INFO@UNGASCENKOMPANIET.FI

Pjäsarkiv & pedagogiskt material

Här nere hittar du alla våra tidigare produktioner och tillhörande pedagogiska material.
Det pedagogiska materialet innehåller övningar som grupperna tillsammans med en vuxen kan arbeta med både före och efter föreställningen. Syftet med för- och efterarbetet är att fördjupa teaterupplevelsen och hjälpa publiken att bearbeta sina känslor och intryck. Materialet kan även fungera som underlag för fortsatta diskussioner hemma.

Aktuella pedagogiska material

Pedagogiskt material, Projekt S – The movie

Pedagogiskt blad – Oas

Hurra, min kropp! – PEDAGOGISKT MATERIAL

Foto: Jonas Axberg

TONER FRÅN EN TRIMMAD FÖRGASARE

(2019) En föreställning om kärleken till hemorten, normer, tristess, längtan och busskjul. Om hur det är att vara ung idag – oavsett var du bor.

Text: Annika Åman
Regi: Alexandra Mangs
På scenen: Tuuli Heinonen, Kalle Halmén, Julia Åman och Edla Pettersson, Lukas Löfdahl, Isabella Englund, Jon Kackur, Sissel Englund, Jenna Nystedt, Simon Englund

”Det här är inte en teaterföreställning. Det är ett brandtal inför en revolution. / Pjäsen tvingar en att se och förstå hur det är att vara ung i dag. Jag som nu varande vuxen blir nästan förbannad. Varför har vi inte fixat det här förrän nu?” (Vasabladet, 17.11.2019)

Toner från en trimmad förgasare – Pedagogiskt material

 

Foto: Jonas Axberg

SÅ KOM IHÅG DET FINNS FLER ÄN STADSBOR, PLS

(2019) Vuxnar skyndar fram och tillbaka, politiker för sina valkampanjer och jagar röster inför riksdagsvalet. Det varnas för skärmtid, stillasittande och krokiga nackar. Men vem hinner lyssna på barnen?

Text: Annika Åman
Regi: Karin Berglund
På scenen: Alexandra Mangs, Tuuli Heinonen, Kalle Halmén, Julia Åman och Emma Sahla, Hilde Grön, Filippa Elenius, Linnéa Lindgård, Belinda Bäck, Alva Svanbäck, Amélie Szimansky, Emmeli Sjöberg, Sara Holm, Nellie Nurmi-Aro, Tilde Nyqvist, Adam Kullberg, Pirkko van der Rijt, Bogi van der Rijt, Nathalie Guss, Julia Guss, Måns Cederberg, Frida Hagner, Eirik Pettersson, Mariko Roos, Moa Gammelgård, Isabella Eng, Lovisa Holmlund

”Unga Scenkompaniet bjuder på en både humoristisk och allvarlig, tänkvärd och berörande föreställning med hög igenkänningsfaktor.” (Österbottens tidning, 5.5 2019)

Så kom ihåg det finns fler än stadsbor, pls -Pedagogiskt material

 

Foto: Jonas Axberg

ALLA FÅR VARA

(2018) en kärleksfull hyllning till kroppen, till olika kroppar, i olika skeden av livet.

Text: Annika Åman och Alexandra Mangs.
På scenen: Alexandra Mangs och Annika Åman

”…skådespelarna Mangs och Åman bryter tystnadstabut och börjar tala om kroppen. Samtidigt blir rekvisitan, badkaren och två vita stolar, redskap för att töja på gränserna och försöka utvidga det rum kvinnor traditionellt tilldelas. / …en helgjuten och givande helhet, som manar både till eftertanke och omvärdering. / …ett rum att både vila och skratta i, igenkännande.” (Vasabladet, 26.11 2018)

Pedagogiskt material, Alla får vara

Foto: Jonas Axberg

PROJEKT S

(2017) En föreställning om skuld och skam för ungdomar i åldern 13-19.

Text: Alexandra Mangs och Annika Åman
Regi: Annika Åman
På scenen: Tinja Sabel, Alexandra Mangs och Kalle Halmén

”Unga Scenkompaniets strävan efter att minska tabun kring de ungas hälsa är något som allt fler instanser kunde ta efter.” (Svenska Yle 16.11.2017)

Pedagogiskt material: Projekt S

Foto: Jonas Axberg

LOVE – EN OBEGRÄNSAD SHOW OM VÅRA MÖJLIGHETER

(2016) En föreställning för 4-10- åringar om genus, jämställdhet och identitet.

Text och regi: Alexandra Mangs
På scenen: Alexandra Häggman och Annika Åman

”Föreställningen Love stämmer till eftertanke i ett underhållande paket./…/ I sin regi har Mangs lyckats skapa en föreställning som fångar sin publik med sin färgprakt och sina små detaljer. Helheten är välrytmiserad, engagerande och humoristisk, och skådespelarna bjuder på sig själv ohämmat.” (Vasabladet 11.9.2016)

Pedagogiskt material: Love

Foto: Frank Unger

DEN RASANSFULLA

(2014 – 2015) En föreställning för lågstadier om familjevåld, baserad på Gro Dahles prisbelönta bilderbok Den Arge (originaltitel Sinnamann).

Dramatisering och regi: Harriet Abrahamsson
På scenen: Frank Furu, Annika Åman och Alexandra Mangs
Videokonst: Paula Lehtonen
Föreställningen, samt tillhörande temadag för professionella som arbetar med barn gjordes i samarbete med Folkhälsan.

”Den Rasansfulla lyfter inte bara fram problemet utan visar också att det finns utvägar för barnet.” (Vasabladet, 9.12.2014)

Pedagogiskt material: Den Rasansfulla

Foto: Jonas Axberg

ANNE FRANK

(2014) En monologföreställning för högstadier och gymnasier baserad på den oavkortade utgåvan av Anne Franks dagbok.

Dramatisering och regi: Alexandra Mangs
På scenen: Annika Åman

”Anne Frank är en på alla nivåer osminkad föreställning som lyckas med konststycket att vara både engagerande aktuell teater och historielektion.” (Hufvudstadsbladet t, 8.3.2014 )

Pedagogiskt material: Anne Frank

Foto: Jonas Axberg

JAG ÄR INTE RÄDD FÖR NÅGONTING SOM INTE FINNS

(2013) En föreställning för daghem och förskolor om barns rädslor och fobier.

Text: Annika Åman och Alexandra Mangs
På scenen: Alexandra Mangs och Annika Åman

Pedagogiskt material: Jag är inte rädd för någonting som inte finns

Foto: Jonas Axberg

KORNELIAS HJÄRTA

(2013) En föreställning för lågstadier om hjärtsjukdom hos barn och saknaden efter en bortgången syster.

Text: Annika Åman
På scenen: Alexandra Mangs och Annika Åman

”Den väcker känslor hos publiken, får hjärtat att klappa för den medryckande historien, men utan att det välter över och blir gråtmilt. Snarare tvärtom, för där finns mod, mycket humor och det finns ett liv också efter det till synes ofattbara.” (Norrländska Socialdemokraten 7.5 2013)

Pedagogiskt material: Kornelias hjärta